Bodyscan

Bodyscan

Ik werd opnieuw geboren toen mijn ziel en mijn lichaam elkaar liefkregen en een huwelijk aangingen
Kahlil Gibran


Als je deze oefening uitvoert om in slaap te vallen kan je hem liggend doen. Als het je bedoeling is om je energieker en helderder te voelen ga je rechtop zitten. Zorg in ieder geval dat je tijdens de bodyscan niet gestoord kan worden en dat je alle tijd kunt nemen die je nodig hebt om te ontspannen.
Wees niet ongerust als je niet alles goed kunt voelen of als het onaangenaam voelt. Het ongemak zat er al voordat je aan deze oefening begon. Nu je je er bewust van wordt, kan je je lichaam geven wat het nodig heeft.

Merk op hoe je voeten de ondergrond raken. Verplaats je voeten als dat prettiger voor je is.
Wiebel de tenen van je linkervoet heen en weer. Ga dan met je aandacht naar je beide voeten. Voel je hoe je linkervoet levendiger voelt? Beweeg nu ook de tenen van je rechtervoet en waarschijnlijk voelen beide voeten nu even warm.
Ga met je aandacht naar je enkels, de smalle verbinding tussen voet en been. Stel je voor dat je linkerenkel ruimer wordt waardoor de energie makkelijker omhoog kan stromen. Laat daarna ook je rechterenkel ruimer worden.
Voel hoe je linkerkuit aanvoelt. Kan je de doorstroming nog iets beter maken door je kuit te ontspannen? Ontspan ook je rechterkuit.
Voel dan hoe je linkerknie voelt en maak de ruimte daar in gedachten groter. Ook je rechterknie kan je ruimer maken.
Stel je voor hoe je linkerbovenbeen warmer, zwaarder en lomer wordt. Alle spanning mag daar wegvloeien. Idem voor je rechterbovenbeen.
Dan ga je met je aandacht naar je billen. Voel hoe die de ondergrond raken en stel je voor dat de energie vanuit je benen moeiteloos naar je bovenlichaam stroomt, ondertussen een warm en ruim gevoel gevend.
En stel je voor dat in je hele bekking ontspanning komt zodat ook daar de energie vrijelijk kan stromen.
Hoe voelt je onderrug? Kan je de spiertjes in je rug nog iets meer ontspannen? En je buik? Je hoeft je buik niet in te houden, het mag daar zwaar en loom worden. Je mag helemaal meegeven met de zwaartekracht.
Ga dan met je aandacht naar je borst. Voel hoe die met elke ademhaling op en neer rijst. Zie voor je hoe je longen steeds meer ruimte krijgen om je zuurstofrijke en reinigende lucht te geven.
Laat je schouders maar helemaal ontspannen. Ze hoeven niets meer te dragen, hoeven alleen maar ruim te worden.
Voel dan hoe je linkerbovenarm aanvoelt. En maak je linkerelleboog ruim. Doe dat ook voor je rechterarm en -elleboog.
Laat je hele linkerarm warm, loom en zwaar worden. Ook je rechterarm laat je warm, loom en zwaar worden.
Sta je linkerpols toe om nog ontspannener en ruimer te worden en doe dat ook met je rechterpols.
En voel hoe je linkerhand aanvoelt. Beweeg je vingers even om ze daarna heerlijk warm en zwaar weer te ontspannen. Beweeg ook de vingers van je rechterhand om ze daarna te ontspannen.
Ga nu met je aandacht naar je keel en halsgebied. Ontspan je keel maar. Laat je hals ruimer worden zodat de energie moeiteloos tussen hoofd en lichaam kan stromen. Laat alle overbodige spierspanning in je keel op een vriendelijke manier los.
Als je kaken gespannen zijn kan je die nu loslaten. Laat je kaken maar lekker zakken.
En ook je mondhoeken kan je nu heerlijk relaxed laten zakken.
Kijk maar of je ogen meer kunnen ontspannen. Voel hoe je linkeroog voelt en je rechteroog.
Voel maar hoe je oren voelen en of daar meer ontspanning kan komen.
Ook je voorhoofd hoeft niet meer gespannen te zijn. Geef alle kleine spiertjes daar de ruimte om los te laten.

Je bent nu met je aandacht door je hele lichaam gegaan. Als er plekken zijn waar je nog spanning voelt kan je daar vriendelijk tegen zeggen: 'Ontspan maar, je hoeft je niet meer in te spannen. Er wordt voor je gezorgd.'

Als je wilde slapen: welterusten. En anders een relaxde dag gewenst.