vorige  tarotpagina  volgende
https://images.chakra-san.nl/bronwijsheid/19.png
... Text lezen ...

Bron van Wijsheid kaarten

19 - De Gevangene

Kernwoorden

Gekooide geest. Ikzelf als de bewaker, ikzelf als de gevangene. Zelf opgelegde beperkingen. Vastzitten. Obsessie. Verslaving. Herhaaldelijke terugval. Terugkeer nasr het verleden. Ontknoping. De gewoonte doorbreken. Vechten voor vrijheid.

Deze kaart betekent dat u gevangen gehouden wordt door iets dat zowel dodelijk verslavend als ondoorgrondelijk is. Of het nu gaat om een liefdesrelatie, een ambitie, hebzucht, luiheid of faalangst, het is niet wat het aanvankelijk lijkt. We zijn alleen een gevangene van het onbekende. Als u geobsedeerd bent door liefde, wordt u niet vastgehouden door uw geliefde, maar door de betekenis van deze verbinding voor uw psyche. Obsessieve liefde voor een machtige persoon kan bijvoorbeeld een minderwaardigheidscomplex maskeren. Het achterhalen van de bron van deze verleidelijke macht kan u onmiddellijk bevrijden.

Als de vreugde van een prestatie steeds snel vervaagt en u altijd gemarteld wordt door uw eigen ambities, als u meer geld hebt dan u ooit zou kunnen uitgeven maar nog steeds vreselijk hebzuchtig bent, bent u een gevangene. Zonder vrijheid kan de wereld aan uw voeten liggen zonder dat u er iets van bezit. Deze kaart adviseert u onder het oppervlak te graven. Iets staat uw vooruitgang in de weg en u zit vast. Niet erkende verslavingen, lusten, angst voor- of de vergeten cycli van het verleden kunnen u allemaal gevangenhouden. Alleen uw psyche bevat de sleutel en deze kunt u vinden door een dieper begrip van uzelf.

Omgekeerde betekenis

Dit betekent onafhankelijkheid, zelfbeheersing en kracht. Baas zijn over zichzelf. De boeien afwerpen. Keuzevrijheid. Beperkingen, remmingen en verslavingen overwinnen. Een voorteken dat zegt dat u spoedig vrij zult zijn van iets dat u emotioneel, mentaal of materieel vasthield.

Met de woorden van Jung

Wat heeft hij aan zijn toppositie en zijn brede horizon, als zijn dierbare ziel gevangenzit?
Vrij vertaald naar C.C. Jung, Archetypen