Het ontstaan van schaduwen Schaduwen onder ogen komen Angst om je schaduw tegen te komen Inzichtskaarten Tarotkaarten om schaduwen te ontdekken

Donkere inzichtskaarten

Lees hier hoe je kaarten kunt gebruiken om inzicht te krijgen.

Wat zijn schaduwen

Ieder mens heeft dingen die hij liever niet van zichzelf wil zien. Meestal zijn dat aspecten die minder sociaal wenselijk zijn of niet zo gunstig voor je zelfbeeld. Helaas (voor jou) zijn die dingen voor anderen vaak wel goed zichtbaar.
Misschien dat iedereen bijvoorbeeld van jou weet dat je ontwijkend doet als je iets over jezelf moet vertellen. Of iedereen ziet dat je te heftig reageert als je de raad krijgt voorzichtiger te doen. Allemaal dingen die voor de buitenwereld duidelijk zichtbaar zijn, maar die jij niet graag wilt zien, omdat het gewoon niet past bij het ideaalplaatje van jezelf. En als je echt eerlijk tegen jezelf bent, dan weet je dat het zo is, maar je probeert het weg te stoppen, in de schaduw te zetten.
Toch horen ook die dingen bij jou. Het zijn je blinde vlekken. Dit worden schaduwen genoemd.

En er zijn natuurlijk zaken die we in onze cultuur niet graag zien. Moordlust, "perverse afwijkingen", meer mensen zitten daar mee dan je zou denken. Er mag niet of nauwelijks over worden gesproken en als maatschappij zetten we die neigingen met z'n allen in de schaduw.

Terug naar boven

Het ontstaan van schaduwen

Je hoeft je niet te schamen als je zaken bij jezelf tegenkomt die je liever niet ziet. Iedereen heeft schaduwkanten. En door de regels van onze maatschappij ontstaan ook veel schaduwen. Schaduwen zijn vooral datgene waarvan het ego vindt dat het ongepast is. Het ego is voornamelijk gevormd door de maatschappij en een van de belangrijkste doelen van het ego is om sociaal gewenst gedrag te vertonen.

Helaas sluipt in onze opvoeding altijd naar voren dat bepaalde dingen die bij jou horen, niet gewenst zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor jou dat je 'mamma's lieve meisje bent', want dan weet je zeker dat mamma van je blijft houden. Dus leer je af om je boosheid te tonen.

Of je hebt geleerd dat je als man niet mag huilen. Je ouders corrigeerden je als je tranen liet zien. Als kind had je hun liefde nodig, dus heb je aangeleerd om die tranen binnen te houden.
Ben je daardoor iemand geworden die niet hoeft te huilen? Welnee, je kan nog net zo veel verdriet hebben als ieder ander, maar je kan het niet meer laten zien. Het is iets geworden wat je hebt verdrongen, in de schaduw hebt gezet.

Een andere mogelijkheid is dat je als kind zo slecht bent behandeld, dat je je pas lekker voelt als anderen rottig tegen je doen. Dat voelt vertrouwd, want zo deden je ouders ook tegen jou. Als dat voor jou opgaat, zal je dit waarschijnlijk niet gauw toegeven. Maar telkens kom je weer in situaties waarin jij wordt vernederd. Zou het misschien zo kunnen zijn dat je onbewust iets doet om die situaties op te roepen?

Maar schaduwen zijn niet alleen maar slecht, want doordat er donker is, kan je het licht herkennen. Je kunt pas iets lang noemen als je andere dingen kort kunt noemen. Liefde kan je pas herkennen als je ook het tegendeel kent: onverschilligheid. En ga zo maar door. Dingen bestaan immers alleen omdat er ook een tegendeel bestaat. Stel je voor dat er geen duisternis bestond, zou je dan licht kunnen herkennen? Nee, want dan is alles al licht. Een kort verhaaltje over licht en duisternis.

Terug naar boven

Schaduwen onder ogen komen

Het probleem met verdrongen dingen is, dat het steeds moeilijker wordt om ze te blijven verdringen. Ik vergelijk het met een hogedrukpan: hoe meer druk erop komt, hoe groter de kans dat het geheel gaat ploffen. Het ventiel moet los zitten, zodat er af en toe wat stoom kan ontsnappen. En reken maar dat je het voelt als die druk steeds meer wordt opgebouwd!

Ik geloof dat je je pas compleet en rustig kan voelen als je ook je blinde vlekken durft te zien. Zodra je stopt te ontkennen, verlaag je meteen de druk.
Vaak heb je hierbij hulp nodig. Je kan er in je eentje niet achter komen wat je verdringt want je bent zo goed geworden in het ontkennen van die dingen in jezelf! Die hulp kan je wel krijgen van mensen die echt eerlijk naar jou durven zijn en een spiegel kunnen voorhouden. Als je geluk hebt, vind je die mensen in je eigen omgeving. Koester die!

De meeste mensen vinden het echter moeilijk om te vertellen wat ze niet zo goed aan jou vinden. (En als ze dat niet moeilijk vinden, dan zijn het vaak mensen die op iedereen aanmerkingen hebben, zodat je niet graag iets van ze aanneemt...)

Terug naar boven

Angst om je schaduw tegen te komen

Laten we eerlijk zijn: weinig mensen veranderen hun oordelen over zichzelf voor hun plezier. Vaak wacht je net zo lang tot je er letterlijk toe gedwongen wordt. Misschien dat je collega's weigeren met je verder te werken als je niet verandert. Misschien dat je partner met scheiding dreigt als je niet beter leert luisteren. De voorbeelden zijn legio. En de oorzaak is nooit leuk.
Meestal heb je dus weerzin en vaak ook angst om je gedrag te veranderen. Dat is heel normaal. Maar je hoeft je daar niet altijd door te laten weerhouden. Mijn ervaring is dat het een enorme opluchting geeft als je je schaduw integreert. Mensen zeggen vaak: "Was dat nou alles? Heb ik me hiervan zo lang laten weerhouden?"

De schaduw zal heus niet meteen helder verlicht worden. Misschien dat het altijd een schemergebied zal blijven. Maar je hoeft er niet blind voor te zijn.

Terug naar boven

Inzichtskaarten

Als je wilt groeien, zal je met name moeten kijken naar die aspecten van jezelf die je altijd hebt verdrongen, ofwel je schaduwen. Inzichtskaarten kunnen je daarbij helpen.
Hieronder vind je een aantal kaarten die met name negatieve associaties in je kunnen oproepen. Misschien dat je er een beetje bang voor wordt, omdat het je bijvoorbeeld herinnert aan donkere nachten, waarin je je eenzaam kunt voelen. De schaduw is dan het eenzaam voelen.
Het doet pijn om je eenzaam te voelen, dus wil je dat gevoel liever niet hebben. En zo kan het gebeuren dat je enorm blijft feesten en jezelf blijft vermoeien, om maar niet alleen te hoeven zijn. Misschien een extreem voorbeeld, maar dat is wat een kaart met een donkere nacht in je los kan maken; je gaat beseffen dat je bang bent om alleen te zijn en daarom zoek je mensen op. Het is zoiets als: het wordt nacht en ik moet dus feesten, maakt niet uit hoe moe ik ben. Je hebt geen keuze.

Als je echter weet waarom je het doet, krijg je een keuze. Je kan dan gaan onderzoeken of er andere manieren zijn om de eenzaamheid tegen te gaan. Je kunt pas een keuze maken als je beseft waarom je bepaalde dingen doet. En voor dat besef heb je een spiegel nodig.

De kaarten hieronder kunnen heftig voor je zijn als ze iets in je losmaken dat je graag wilt ontkennen. Wees dus gewaarschuwd...

Als je met mij persoonlijk hier over wilt spreken, kan je natuurlijk contact met me opnemen.

En nog iets: het kan natuurlijk zijn dat de kaarten je gewoon niet aanspreken. Dat betekent dan niet automatisch dat je aan het verdringen bent...

Terug naar boven

Tarotkaarten om schaduwen te ontdekken

Bohemian Gothic

Engelstalig
Veel skeletten en vleermuizen

Deviant Moon

Engelstalig
De krankzinnigheid spat er af

Cosmic Tribe

Engelstalig
Veel (functioneel) bloot