Engel

Rouwen

Er is al veel geschreven over rouwen. Uiteindelijk is rouwen een heel individueel proces. Degene of datgene wat verloren is gegaan heeft voor jou een speciale betekenis, die nooit helemaal te begrijpen zal zijn voor anderen. Dat kan niet en hoeft ook niet.

Rouwen zet je hele leven op zijn kop. De grond valt onder je voeten weg en er komen veel emoties op. Ontkenning, verdriet, woede, schuldgevoel... Hier kan je je nooit echt op voorbereiden, rouw is een proces dat je moet ondergaan terwijl je zo goed mogelijk voor jezelf moet zorgen.

Samentrekken bij pijn

Als je met heftige emoties zoals verdriet wordt geconfronteerd, lijkt het logisch om je samen te trekken om zomin mogelijk te voelen. Dit is een instinctmatige reactie. Verdriet doet pijn en de meeste mensen willen geen pijn voelen.

DE manier om gevoelens te blokkeren is je lichaam te spannen. Dit is iets wat veel mensen op jonge leeftijd al leren. Deze spanning kan zo normaal zijn geworden dat we niet meer weten dat die er is. Als er dan heftige gevoelens binnenkomen, zoals bij rouw, kan de pijn niet worden verwerkt en afgevoerd. De pijn blijft hangen (je wordt nog gespannener) zodat de blokkade nog groter wordt.

Het spannen van je lichaam zorgt er dus voor dat op dat moment minder pijn gevoeld wordt. Dit heeft echter een prijs: pijn bevat informatie, het moet doorvoeld worden zodat het daarna weg kan ebben. Als je je hand brandt, zorgt de pijn ervoor dat je je hand terugtrekt. Dat is de informatie die de pijn voor je heeft. Als je niet zou luisteren zou je gewoon je hand in het vuur houden en dus verbranden.
Als het op enig moment niet lukt om de emoties goed te voelen, zorgt de lichaamspanning ervoor dat de pijn wordt vastgezet en wordt bewaard om later te ervaren, zodra de spanning wordt losgelaten. Daarom vinden veel mensen ontspannen moeilijk of zelfs eng: door het loslaten van de spanning in het lichaam komen gevoelens naar boven komen die tot dan vastgezet waren. Als je gevoelens hebt weggedrukt is het moeilijk om te ontspannen omdat daardoor juist de gevoelens weer naar boven kunnen komen. Een vicueuze cirkel dus...
De meeste mensen proberen dus negatieve gevoelens te blijven onderdrukken. Dit veroorzaakt stress en de onderdrukte gevoelens gaan 'zweren en etteren' en vormen blokkades.

Doorbreken van blokkades

Zoals een dam kan doorbreken als de druk van het water te groot wordt, kan ook de spanning in het lichaam worden gebroken door te heftige emoties. Zo'n doorbraak kan twee effecten hebben: de blokkade wordt weggespoeld, er komt een enorme stortvloed en er komt vrijheid om het water van de gevoelens in de toekomst vrij te laten stromen ?f hulptroepen worden ingeschakeld die de dam weer opbouwen en nog steviger maken dan voorheen.
Het doorbreken van een blokkade is altijd heftig en het is beter om zo'n plotselinge doorbraak te voorkomen door te zorgen dat de druk niet te hoog wordt opgevoerd. Net als bij een snelkookpan, moet af en toe de druk van de ketel.

Jezelf ruim maken

Je kunt jezelf oefenen om niet te verkrampen als je iets onaangenaams voelt.

Elke eerste keer

De eerste keer dat je iets meemaakt wat je aan het